torstaina, syyskuuta 2

Suomessa ei voi olla sukupuoleton

Kirurgi varoittaa: Jos lapsen sukupuolta ei näy jalkovälistä, väärä valinta voi olla kohtalokas



Suomessa ei voi olla sukupuoleton.

Vuosittain syntyy kuitenkin intersukupuolisia lapsia, joilla on sekä miehen että naisen sukupuolen piirteitä. Usein lapsi muokataan leikkauksella jompaan kumpaan sukupuoleen lääkärien ja vanhempien linjauksella.

Intersukupuolisuudesta puhutaan helposti tilana tai tautina, jota se ei lääketieteen lisensiaatti ja lastenkirurgi Mika Venholan mukaan ole. Intersukupuolisuus on normaalia ihmisen biologian vaihtelua.

Jos syntyneen vauvan ulkoisista sukupuolielimistä ei pysty tunnistamaan sukupuolta, alkaa sukupuolen selvitys. Lastenlääkäri, lasten hormoniasioihin perehtynyt lääkäri ja lastenkirurgi tutkivat lapsen anatomian ja biologian: kromosomit, hormonit ja sukuelimet.

Toisinaan sukupuoli ei ole laisinkaan yksiselitteisesti tulkittavissa. Kun esimerkiksi pojalla on x ja y -kromosomit ja kivekset, intersukupuolisella lapsella voi olla naisen kromosomit ja kivekset.

Venhola kuitenkin muistuttaa, että täydelliset naisen ja miehen sukuelimet samalla ihmisellä ovat satujen myytti.

Intersukupuolisuus tarkoittaa useimmin tilannetta, jossa kehityshäiriöt ovat niin vakavia, että harva intersukupuolinen on esimerkiksi kykeneväinen lisääntymään.

Selvityksen jälkeen lääkärit keskustelevat vanhempien kanssa. Vuosikymmeniä hoitokäytäntö on perustunut ajatukseen, että kehittyäkseen ehyeksi lapsen identiteetin pitää olla sopusoinnussa fyysisen olemuksen kanssa. Kun jompikumpi sukupuolista on valittu, on pyritty häivyttämään vastakkaisen sukupuolen piirteitä - myös kirurgisesti.

Ongelmalliseksi tilanne muuttuu silloin, kun kirurgisia toimenpiteitä tehdään pienelle lapselle.

- Äärimmäisen harvoin lapsella on rakenteellisia ongelmia, jotka pitäisi heti korjata, Venhola sanoo.


Arpapeliä
Venhola muistuttaa YK:n lastenoikeuksista, lastensuojelulaista ja potilaan oikeuksia koskevasta laista. Intersukupuolisten tilanteessa päätöksentekoa hallitsevat muut ihmiset kuin lapsi itse, ja kosmeettisetkin kirurgiset toimenpiteet ovat peruuttamattomia. Kysymys kuuluukin, miksei leikkauksia voi tehdä myöhemmin, kun lapsi voisi itse kertoa mitä vartalolleen haluaa tehdä.

- On pitkälti arpapeliä, osummeko oikeaan vai väärään. Jos teemme kosmeettisin syin muokkauksia ja osoittautuu, että olemme väärässä, se on katastrofi ihmiselle, Venhola kuvailee.

Myös Setan pääsihteeri Tanja Lehtoranta pitää intersukupuolisten lasten kohtelua ihmisoikeuskysymyksenä.

- Kysymys on lääkärien hoitokäytännöistä ja ajattelutavoista. Setan toiveissa on, että leikkaukset tehdään vasta sitten, kun lapsi itse tiedostaa oman sukupuolensa ja sen, tarvitaanko leikkausta.


Intersukupuolisuus

Henkilöllä on syntyessään sekä miehen että naisen sukupuolen piirteitä.

Arvio vuosittain syntyvien intersukupuolisten lasten määrästä liikkuu kuudesta jopa kahteenkymmeneen. Intersukupuolisuuden määrittelyyn ei ole tiettyjä kriteereitä.

Sukupuolen selvitystä tehdään Oulun ja Helsingin yliopistollisissa sairaaloissa, leikkauksia tehdään Helsingissä.

Päivi Pihlajarinne