maanantaina, maaliskuuta 29

Työryhmä ehdottaa elokuvien ennakkotarkastuksesta luopumista

26.3.2010 10:45 | Päivitetty: 26.3.2010 12:32

HELSINGIN SANOMAT
JUHANI NIIRANEN

Opetusministeriön työryhmä esittää, että elokuvien ja muiden kuvaohjelmien ennakkotarkastuksesta luovutaan.Ennakkotarkastusta pidetään nykymaailmassa lasten suojelemisen kannalta tehottomana keinona.

Lapset saavat muun muassa internetin ja satelliittitelevision kautta nähtäväkseen paljon sellaista aineistoa, joka on ennakkotarkastuksen ulottumattomissa, työryhmä perustelee.

Työryhmä luovutti ehdotuksensa kulttuuriministeri Stefan Wallinille perjantaina.
Tällä hetkellä ennakkotarkastus koskee elokuvia, tallenteita, joitain tilausohjelmapalveluita sekä pientä osaa video- ja tietokonepeleistä.
Ennakkotarkastus ei ole pakollinen, mutta ilman sitä kuvaohjelmat luokitellaan alle 18-vuotiailta kielletyiksi.

Työryhmän ehdotus säilyttäisi nykyisen kaltaisen ikärajajärjestelmän, mutta siirtäisi ikärajat kuva-alalla työskentelevien määriteltäväksi. Alalle koulutettaisiin viranomaisten hyväksymiä kuvaohjelmaluokittelijoita, jotka asettaisivat ikärajat yhdenmukaisin perustein. Kuvaohjelmat olisi luokiteltava sopiviksi kaikenikäisille tai niille tulisi asettaa 7, 12, 16 tai 18 vuoden ikäraja.

Ohjelmiin olisi myös liitettävä niiden sisältöä kuvaava symboli. Valtion elokuvatarkastamo lakkautettaisiin, ja sen tilalle perustettaisiin uusi virasto, Mediakasvatus- ja kuvaohjelmakeskus. Sille siirtyisivät myös televisiotoimintaa ja lasten suojelemista koskevat valvontatehtävät, jotka kuuluvat nykyisin Viestintävirastolle.

Mediakasvatus- ja kuvaohjelmakeskus keskittyisi ehdotuksen mukaan ikärajaluokitusten jälkivalvontaan.Kuka tahansa voisi tehdä pyynnön kuvaohjelman luokittelun muuttamisesta, ja viranomainen voisi myös omasta aloitteestaan ottaa kuvaohjelman luokiteltavaksi. Uuden järjestelmän kustannusten kattamiseksi kuvaohjelman tarjoajilta perittäisiin erillinen valvontamaksu. Rahoituksen suunnittelu on vielä kesken. Sitä luotaessa pyritään siihen, ettei uusi järjestelmä rasita erityyppisiä ja -kokoisia yrityksiä kohtuuttomasti.


Osallistu keskusteluun:
http://www.hs.fi/kulttuuri/artikkeli/Ty%C3%B6ryhm%C3%A4+ehdottaa+elokuvien+ennakkotarkastuksesta+luopumista/1135254973680